Spinazietaart

4 personen

Springvorm
Bereidingstijd 10 minuten, wachttijd 30 minuten

Deeg

Ingrediënten

 • 200 gram bloem
 • 100 gram koude boter in kleine blokjes
 • Losgeklopt ei
 • Eetlepel koud water
 • Zeezout

Bereiding
Zeef de bloem in een grote kom en doe er een snuf zeezout bij. Roer dat door elkaar en voeg er de boter in kleine blokjes aan toe. Kneed dit voorzichtig met je vingertoppen tot het voelt en eruit ziet als grof broodkruim.

Vervolgens voeg je het geklopte ei toe en het koude water en kneed je het geheel tot je een soepel deeg hebt. Ik kneed het altijd op het aanrecht, dan kun je het ook makkelijk met wat meer bloem bestrooien om te voorkomen dat het aan het kneedoppervlak blijft plakken. Overigens kan het soms zo zijn dat je er nog bloem aan moet toevoegen, dat verschilt per keer.

Wikkel het deeg vervolgens in plastic folie en leg het 30 minuten in de ijskast.  Je kunt in deze tijd natuurlijk met de vulling van de quiche aan de slag.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet de quichevorm in met boter of olie en bestrooi heel dun met paneermeel (het restant kun je er makkelijk af laten vallen door de quichevorm om te draaien).

Leg het deeg voorzichtig in de quichevorm en ‘boetseer’ het tegen de randen aan. Prik gaatjes in de bodem. Leg de vulling in de quiche en volg verder het recept van de betreffende quiche of hartige taart.

Vulling

Ingrediënten

 • Spinazieblokjes ( 450 gr)
 • Zongedroogde tomaatjes (6 stuks)
 • Teentje knoflook
 • 2 uien
 • 3 eieren
 • 250 gr ricotta (bakje)
 • 150 gr geraspte belegen kaas
 • Blik kikkererwten (310 g)

Bereiding
Snij de ui heel dun. Bak de ui in een pan met de olie. Zodra de ui verkleurt, voeg de knoflook toe . Daarna de spinazie met zout en peper. Bak 5 minuten (totdat alle blokjes gesmolten zijn). Roer af en toe.

Laat uitlekken in een vergiet. Duw er met een lepel zo veel mogelijk vocht uit.
Voeg de fijngesneden zongedroogde tomaatjes en de afgespoelde kikkererwten toe.

Klop de 3 eieren los met de ricotta. Meng er het grootste gedeelte van de geraspte kaas en peper en zout erdoor. Vermeng dit met de de spinazie.

Verwarm de oven voor op 210°C.

Bekleed een ovenschaal met het deeg en zorg dat er deeg aan de zijkanten zit. Doe het spinaziemengsel uit de pan erin. Strooi er de rest van de geraspte kaas over

Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Lekker met sla en komkommer