Henks Hapklare Brokken

Voor vier personen

Ingrediënten

 • 400 gram magere hamlappen
 • 4 uien (groot)
 • 1 teen knoflook
 • 4 eetlepels ketjap manis
 • 1 beetje sambal
 • 500 ml water
 • 1 eetlepel stroop
 • 2 potjes atjar tjampoer
 • 2 kleine blikjes tomatenpuree
 • 1 theelepel bruine suiker
 • 1 bouillonblokje
 • rijst
 • djahe
 • boter of olie
 • ketoembat
 • kroepoek

Bereiden

Snij de uien in kleine stukjes. Snij het vlees in hapklare brokken en schroei het dicht in de boter. Voeg de gesneden uien, het uitgeperste teentje knoflook, een beetje zout en de ketjap toe. Laat het gaar worden. Voeg nu de stroop, water, sambal, bruine suiker, tomatenpuree en het bouillonblokje toe. Roer dit door elkaar en laat het even koken. Kook ondertussen ook de rijst. Kieper vlak voor het einde de atjar in het mengsel, en voeg eventueel ook nog wat andere kruiden toe (djahé, ketoembar). Bind dit alles met wat aardappelmeel. Serveer dit met de rijst, kroepoek e.d