Quiche Lorraine
Benodigdheden:
- 125 gr. koude boter (in blokjes)
- 250 gr. bloem + extra om te bestuiven
- 5 eieren
- 1 tl zout
- 1 tl ijskoud water
- 200 gr. gerookt ontbijtspek (stuk)
- 1/2 tl olie
- 150 ml. melk
- 250 gr. crème fraîche
- 120 gr. geraspte gruyère (kaas_
- 1 mestpunt nootmuskaat
- quichevorm (26 cm)
- deegroller
Bereiding
Meng de boter met de bloem. Kneed het met 1 ei, het zout en water zo kort mogelijk tot een soepel deeg. Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast.
Vet ondertussen de quichevorm in en bestuif met bloem. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 30 cm. doorsnee. Veeg de overtollige bloem eraf en bekleed de vorm met het deeg, Druk aan en en snijd overtollig deeg bij de randen weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit zorgt ervoor dat het deeg tijdens het bakken niet gaat rijzen.
Verwarm de oven op 200 C. Snijd het spek in kleine blokjes, Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.
Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat. Verdeel de spekjes over de deegbodem en schenk de vulling erover.Bak de quiche in ca. 40 minuten in het midden van de oven