Wortel- ontbijtkoek
Voor 6 personen
Ingrediënten
- 100 gram dadels (zonder pit)
- 150 milliliter olijfolie of
- 150 milliliter zonnebloemolie
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 verse gember (geschild, geraspt, ca. 1 cm)
- 3 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram winterwortels (geraspt)
- 1 mandarijn (rasp)
- 50 gram rozijnen
- 50 gram ongezouten pecannoten (grof gehakt)
- Roomkaas
Benodigdheden
- keukenmachine
- cakevorm (ingevet) of springvorm (24 cm ø)
Overige tijden
- 60 minuten oventijd
Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 160ºC. Maal de dadels helemaal fijn in de keukenmachine en voeg de olie, koekkruiden, gember en een snuf zout toe. Meng tot een gladde pasta, schep over in een kom en voeg de eieren toe. Klop met een mixer minimaal 5 minuten op hoge snelheid. Voeg het bakmeel toe en klop nog 1 minuut. Spatel de wortel, mandarijnrasp, rozijnen en pecannoten door het beslag tot alles gelijkmatig verdeeld is. Schep het beslag in de vorm en bak in het midden van de oven in 1 uur gaar. Laat de ontbijtkoek afkoelen op een rooster.
Bereiden
Snijd de koek in dikke plakken en bestrijk ze met een laagje roomkaas. Of leg 2 plakken op elkaar met het laagje roomkaas ertussen.