Glutenvrije pompoentaart met kokos
Ingrediënten
voor de vulling
350-400 gr gestoomde pompoen
100 gr santen
100 ml ahornsiroop
snuf zout
1/2 tl vanillepoeder
2 eiwitten
1 eierdooier
1 tl (verse) citroenrasp
voor de taartbodem
200 gr glutenvrije bloem
100 gr roomboter op kamertemperatuur
5 el kokosbloesemsuiker
1 eigeel
snuf zout
topping
2 el geraspte kokos
taartvorm
kokosolie/roomboter om in te vetten
Bereiding
de taartbodem
- Verwarm de oven op 175 graden.
- First things first! We beginnen met de taartbodem. Doe de bloem samen met de roomboter, de kokosbloesemsuiker, het eigeel en een snuf zout in een mengkom. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Te droog? Een extra eitje doet wonderen.
- Plakt het deeg juist aan je handen? Voeg dan wat extra bloem toe.
- Bekleed de taartvorm met bakpapier en vet de vorm in met kokosolie of roomboter.
- Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Maak een opstaande rand. Dit gaat gemakkelijk met de bolle kant van een lepel en je handen.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Zet de taartbodem voor 10 minuten in de oven en ga verder met de taartvulling.
de vulling
- Maak de pompoen schoon. Snijd deze in stukjes en stoom ze in 15 minuten gaar. Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klare pompoenstukjes of zelfs diepgevroren pompoenpuree gebruiken. Dit scheelt een hoop hak-en-snijwerk.
- Gebruik je rasp van een verse citroen? Was dan de citroen en rasp de schil.
- Giet de pompoen stukjes af.
- Doe de santen en de ahornsiroop samen met de pompoen in een pan. Roer de ingrediënten op laag vuur door elkaar tot de santen is opgelost. Haal de pan van het vuur.
- Mix de pompoenpuree met een staafmixer of blender tot een superglad mengsel.
- Laat het pompoenmengsel afkoelen.
- Klop de eiwitten in je keukenmachine stijf.
- Voeg de eiwitten bij de gestoomde pompoen, samen met eierdooier, de geraspte citroenschil, vanillepoeder en een snufje zout.
- Tijd om even voor te proeven! Eventueel kun je nog wat smaak toevoegen.
- Schep het pompoenmengsel op de voorgebakken taartbodem.
- Zet de pompoentaart terug in de oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin.
- Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
- Strooi de geraspte kokos erover en genieten maar!
Je kunt deze taart zowel koud als warm eten. De pompoentaart is enkele dagen houdbaar in de koelkast.