Pompoen uit de oven

763

Ingrediënten (Voor twee personen)

1 flespompoen
1 klein blikje kikker­erwten (150 g)
3 bieten
1 grote rode ui
1 sinaasappel
1 tak rozemarijn
3 cm gemberwortel
2 knoflooktenen
wat chilivlokken
zout & peper uit de molen
olijfolie

Tahinsaus
4 eetl tahin (pot)
½ citroen (alleen sap)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de pompoen in plakken van 1 cm dik en vervolgens doormidden. ­Schillen mag, hoeft niet. Verwijder wel draden en pitten. Pel de ui, laat het kontje zitten en snij in zes parten. Snij ook de sinaasappel in zes parten. Doe alles op een met bakpapier ­beklede bakplaat. Bestrooi met ­gehakte rozemarijn, geraspte ­gember, knoflook uit de knijper, zout, peper en chilivlokken. Giet er een lepel of 4-5 olijfolie over en hussel goed door elkaar.

Schil de bieten en snij in kwarten, of als ze groot zijn in zes parten. Hussel apart door wat olijfolie en verdeel over de bakplaat. Spoel de kikkererwten af in een ­vergiet en laat uitlekken. Hussel ook die door een beetje ­olijfolie plus zout en peper en strooi erover.

Rooster 40-45 minuten in de oven tot hier en daar een lekker geblakerd randje. Serveer warm of op kamer­temperatuur met tahinsaus: meng de tahinpasta met een ferme kneep citroensap, zout en peper. Voeg ­zoveel scheutjes warm water toe tot een soepele saus ontstaat.

Tips

Spoel de pompoenpitten schoon, dep droog met ­keukenpapier en doe op een met bakpapier ­beklede ­bakplaat. Strooi er wat zout over en zet in de opwarmende oven tot ze knapperig zijn (± 10 minuten). Eet als borrelknabbeltje of strooi over de pompoen als die uit de oven komt.

Hussel de biet apart door wat olie, anders wordt de hele boel rood. Ook de ­kikkererwten gaan apart, want bovenop worden ze lekker knapperig.