Indonesisch stoofvlees
Voor vier personen
Ingrediënten
- 800 g runderlappen, in blokjes en ingewreven met zout en versgemalen peper
- 75 g roomboter
- 4 grote uien, grofgesneden
- 8 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode peper, in ringetjes en zonder zaadlijst
- 150 ml ketjap manis
- 200 ml water
- 2 stengels sereh (citroengras)
- 2 grote vleestomaten, in blokjes
- 3 theelepels nootmuskaat
- 2 eetlepels sambal badjak (pittig)
- 150 g kerstomaatjes aan de tak
- 400 g jasmijnrijst
- 150 ml kokosmelk
- 2 stengels lente-ui, in ringetjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Smelt de boter in een braadpan en bak de runderlappen rondom bruin en iets krokant. Neem het vlees uit de pan en bak de uien, knoflook en peper in hetzelfde bakvet ongeveer 5 minuten rondom glazig.
- Voeg het vlees toe aan de ui, peper en knoflook en schenk er ketjap en water bij. Kneus en buig de stengels sereh en voeg het samen met de blokjes tomaat, nootmuskaat en sambal toe aan de pan met vlees. Breng het geheel aan de kook, zet de pan dan met deksel in de voorverwarmde oven en laat het geheel 2,5 uur stoven. Roer het af en toe om.
- Leg de tomaatjes aan de tak, bestrooid met wat zout, in een ovenschaal en zet deze het laatste half uur bij de pan in de oven.
- Haal de pan uit de oven en laat het gerecht zonder deksel op laag vuur nog een half uur inkoken. Haal ook de tomaatjes uit de oven.
- Kook ondertussen de rijst met kokosmelk en water volgens de verpakking gaar.
- Leg vlak voor het serveren de kerstomaatjes in het vlees, bestrooi het met de lente-ui en dien het geheel op met rijst.