Venkel met zalm en aardappelen

Voor twee personen

Ingrediënten

 • 2 zalmmoten, zo’n 175 -200 g per stuk,
 • 1 venkels met flink wat groen
 • aardappelen
 • 15 g boter
 • 2 tenen knoflook
 • paar takjes munt
 • bosje peterselie
 • 1 citroen
 • stukje parmezaanse kaas (handje geraspt)
 • olijfolie
 • zout en peper

Bereiding

Verwarm allereerst je oven voor op 220 ºC. Zet een pan water met zout op. Was je aardappels en halveer ze. Haal de groene takjes van je venkel en leg apart. De knollen zelf moet je in de lengte in acht partjes snijden. Kook de aardappeltje samen met de venkel 6 minuten voor. Giet ze daarna af en laat even uitstomen in de vergiet. Snij intussen de peterselie en de knoflook fijn.

Vervolgens pak je een ovenschaal en doe daar de aardappels, venkel, knoflook, flink wat zout en peper en de helft van de peterselie toe. Hussel door elkaar en verdeel er wat klontjes boter en een flinke scheut olijfolie over. Zet een half uur in de oven.

Pak de zalmmoten erbij. Snij ieder moot twee keer in de lengte in (zie foto), ongeveer een centimeter diep. Snij de munt heel fijn en verdeel samen met de rest van de peterselie over de moten, zorg dat er ook lekker veel in de inkepingen komt. Bestrooi met peper en zout.

Als het half uur om is haal je de schaal met aardappels uit de oven. Als het goed is zijn die al mooi goudbruin. Doe de parmezaanse kaas over de aardappels en schud een beetje om. Leg nu de zalm er bovenop. Rasp de citroenschil er overheen, nog eens een scheutje olijfolie en de schaal gaat 10 minuten terug in de oven.  Een minuutje voor dat de zalm klaar is sprenkel je het venkelgroen over je gerecht. Haal daarna uit de oven en serveer met een partje citroen.