Runderstoof met pastinaak en winterpeen

Ingrediënten

  • 3 el zonnebloemolie
  • 25 g boter
  • 800 g riblappen
  • 1 ui, in kleine stukjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 winterpeen, schoon en in stukjes
  • 1 pastinaak, schoon en in stukjes
  • 125 g gerookte spek, in blokjes
  • 1 laurierblaadje
  • ½ bouillonblokje (rund)
  • Versgemalen peper, naar smaak

Bereiding

  1. Haal het vlees op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertempratuur kan komen.
  2. Snij de riblappen in blokjes.
  3. Verwarm de olie met de boter in een zware gietijzeren braadpan
  4. Bak het vlees aan tot het mooi bruin is. Doe dit eventueel in delen, zodat het vlees genoeg ruimte in de pan heeft.
  5. Haal het vlees uit de pan en laat het even rusten.
  6. Bak ondertussen in dezelfde pan (voeg olie toe als het nodig is) de ui, knoflook, winterpeen, pastinaak en de spekjes aan.
  7. Voeg het vlees weer toe, samen met het laurierblaadje en een half bouillonblokje.
  8. Voeg net zoveel water toe tot het vlees nét onderstaat.
  9. Laat het vlees minimaal 3 uur sudderen op een laag vuurtje met de deksel erop. Je kunt hem ook laten sudderen in de oven, op de laagste stand.
  10. Als de stoofpot te vochtig is, kun je hem binden met maizena, of het laatste uur de deksel halfopen laten staan.
  11. Voeg naar eigen smaak nog peper toe.