Vlierbloesemsiroop

Nodig voor 2 halveliterflesjes:

  • 1 tas vol vlierbloesem (± 25 bloemschermen)
  • 750 ml water
  • 750 g suiker
  • 1 a 2 biologische citroenen

Bereiding

Pluk het liefst ’s ochtends, op een zonnige dag, en alleen bloesem die helemaal open staat, dus geen dichte knopjes. Verzamel ze in een tas, dan schudden eventuele beestjes vanzelf naar de bodem.

Knip thuis de bloesem los boven een grote kom, de steeltjes mogen weg. Vooral niet wassen! Dan gaat de smaak eruit. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Roer er 750 ml water door. Dek de kom af en zet 24 uur op een koele, donkere plek, niet in de koelkast.

Giet de volgende dag door een zeef, je hebt nu als het goed is een licht troebele vloeistof. Meet de hoeveelheid vocht af in een maatbeker, giet in een grote pan en weeg dan (in grammen) precies evenveel suiker af. Pers de citroen(en) uit en doe sap en suiker in de pan. Breng al roerend aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Giet in twee brandschone halveliterflesjes. Dat gaat het makkelijkst met een schenkkan en een trechter. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

(uit Koken met Karin)