Rode linzen dahl met raita
Voor 2 personen
Ingrediënten
Dahl
- 1/2 groen of rood pepertje, zaadlijst verwijderd en fijngehakt
- 1 knoflookteen, uitgeperst
- Stukje verse gemberwortel, geschild en geraspt
- 1/2 tl garam massala
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl komijnpoeder
- (Optioneel extra toevoegen: 1 tl kerriepoeder, 1 tl korianderpoeder, 1/2 tl chilipoeder)
- 1/2 groentebouillonblokje, verkruimeld
- 1/2 blik tomatenstukjes of -blokjes
- 100 g rode linzen
- 1/2 blik kokosmelk
- Bosje verse peterselie
- Neutrale olie om in te bakken
Raita
- ½ komkommer
- ½ teen knoflook
- 7.5 g verse munt
- ½ citroen
- 85 g Griekse yoghurt
- zout
Om erbij te serveren
- Rijst
- Pitabrood, naan of flatbread
Bereiding
Dahl
Verhit een hapjespan of koekenpan met olie en fruit de peper, knoflook en gember op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de specerijen toe en bak kort mee tot ze beginnen te geuren.
Voeg de bouillontablet en tomatenblokjes toe. Vul het lege blik met water, schud om en voeg dit ook toe. Breng aan de kook.
Spoel de linzen af met water en voeg ze toe aan de saus. Zet het vuur lager en doe de deksel op de pan. Laat circa 20 – 25 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen gaar zijn en het een dikke brij is.
Voeg de kokosmelk of santen (fijngehakt) toe en verwarm tot het door en door warm is. Roer vlak voor serveren de peterselie erdoor. Serveer de rode linzen dahl met rijst en brood.
Raita
Schil de komkommer, snijd in de lengte in vieren en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Rasp het vruchtvlees grof. Snijd de knoflook fijn. Snijd de blaadjes van de munt fijn. Rasp de gele schil van de schoongeboende citroen. Meng het citroenrasp met de Griekse yoghurt, de komkommer, knoflook en munt. Breng op smaak met peper en eventueel zout