Pittige tofu en spruiten met rijst

Voor twee personen

Ingrediënten

 • 150 gram basmatirijst
 • 1 blok tofu (à 375 gram)
 • 350 gram spruiten (geschoonde)
 • zonnebloemolie
 • 75 gram boter
 • 5 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 duimgrootte gember
 • 1 eetlepel peperkorrels (of veel peper uit de pepermolen)
 • 2 bosuitjes
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 3 eetlepels ketjap manis

Bereiding

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Pak de tofu in in een schone theedoek en leg er iets zwaars op, zodat de tofu kan uitlekken. Halveer de spruiten en snijd in dunne reepjes. Snijd de tofu in blokjes. Verwarm een scheutje olie in een wok en bak de tofu al roerende circa 3 minuten. Voeg de spruitjes toe en bak circa 2 minuten. Schep de tofu en spruiten uit de wok op een bord.

Pel de sjalotjes en snijd in halve ringen. Pel en hak de knoflook. Schil en rasp de gember. Smelt de boter in de wok en bak de sjalotten, knoflook en gember circa 2 minuten. Voeg de sojasaus en ketjap manis toe. Stamp de peperkorrels in een vijzel fijn en voeg toe of voeg flink veel peper uit de pepermolen toe. Voeg de tofu en spruiten toe en roer alles goed door. Snijd de bosuitje in ringen.

Verdeel de rijst over borden. Verdeel daarover de tofu en spruiten. Bestrooi met de bosuien.

Eet smakelijk!