Kip-sate met bonen
Troostbonen
Ingrediënten voor 2 personen
- 500 g sperziebonen, afgehaald en gebroken
- 2 (rode) uien, gesnipperd
- 2 el olie
- ½ tl Chinees vijfkruidenpoeder (kunt u het niet vinden? Laat het dan weg)
- 1 volle tl sambal badjak
- 50 ml ketjap manis
- 125 ml dikke, romige kokosmelk
Bereiding
- Kook de bonen in licht gezouten water 10-12 minuten tot beetgaar, en giet af.
- Verhit olie in een wok of braadpan, fruit de ui 5 minuten. Voeg vijfkruidenpoeder, sambal, ketjap en kokosmelk toe, roer door en laat op laag vuur 8-10 minuten sudderen. Als de saus teveel indikt voegt u water toe. Meng de sperziebonen door de saus, warm nog even door.
- Lekker met rijst, cassavekroepoek, tempeh of een eiwitbron naar keuze.
Pindasaus basisrecept
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 3 cm verse gemberwortel
- 1 el traditionele olijfolie
- 4 el pindakaas met stukjes noot
- 200 ml kokosmelk
- 2 el ketjap manis
- 1 tl gemalen komijn
- 2 tl sambal oelek
Bereiding
- Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een steelpannetje met dikke bodem en fruit de sjalot, knoflook en gember 2 min. Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en verwarm het geheel al roerend tot vlak onder het kookpunt. Blijf roeren tot de saus dikker wordt
- Roer dan de ketjap, komijn en sambal erdoor en neem de pan van het vuur. Houd de saus warm op de rand van de barbecue of boven een theelichtje
Kipsaté
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram kipdijfilet
- ½ maggiblokje
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel gemalen koriander ((ketoembar))
- ½ theelepel gember ((vers, geraspt))
- ½ theelepel sambal
- Zwarte peper
Bereiding
- Snij de kipdijfilet in kleine blokjes en doe dit in een kom.
- Voeg alle overige ingrediënten toe, zwarte peper naar smaak en schep dit goed door elkaar.
- Dek de kom af en zet dit, bij voorkeur, een nacht in de koelkast om te marineren.
- Rijg de stukjes kip aan de spiesjes en grill ze om en om op de BBQ of in een grillpan. Eet smakelijk!