Zoetzure kipstukjes

Voor vier personen

Ingrediënten

 • 400 gr. basmati rijst
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 courgettes
 • 2 wortels in schijfjes
 • 400 gr. kipfilet in stukjes
 • 2 blikjes met ananasstukjes
 • 1 bosui
 • Sojasaus
 • Zoete chilisaus
 • 1 el azijn
 • 1 tl honing of suiker
 • 1 el bloem
 • Zout

Bereiding

Halveer, pel en snijd de ui in dunne, halve ringen. Pel en snijd de knoflook. Snijd de courgettes in de lengte doormidden en dan in plakjes. Snij de wortels in plakjes.
Giet de ananas af en vang het sap op. Snijd de bosui schuin in dunne ringen.

Breng 800 ml licht gezouten water in een middelgrote kookpan aan de kook. Was de basmatirijst grondig in een zeef en voeg het aan de pan met kokend water toe. Draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt in 10-12 min beetgaar.

Verhit 1-2 el olie in een grote koekenpan of wok op hoog vuur en bak de kip in 1-2min rondom goudbruin. Neem uit de pan en draai het vuur middelhoog. Bak de ui en wortel 2-3min. Voeg de knoflook en courgette met 1/4tl zout toe en bak 2-3min mee tot de groenten zachter zijn

Doe de kip samen met de sojasaus, zoete chilisaus, 1el azijn en 1tl honing of suiker in de pan en schep om. Bestuif de roerbak met 1el bloem en voeg de ananas met 3-4el sap toe. Roer door en stoof 3-5min op matig vuur tot een dikke saus ontstaat. Proef en breng op smaak met een snuf zout. Schep de rijst en roerbak op en bestrooi met de bosui.