Tomaat-pompensoep

Voor vier personen

Ingrediënten

 • 500 gr. flespompoen (schoongemaakt gewicht, mét schil)
 • 500 gr. schoongemaakte tomaten
 • 1 liter groentebouillon (heet)
 • 1 grote ui
 • 3 cm verse gember
 • 1 sinaasappel
 • 4 dikke knoflooktenen
 • 2 theelepel komijnpoeder
 • Snuf chilivlokken (molentje)
 • 4-5 eetlepel olijfolie
 • Zout & peper uit de molen
 • pompoenpitten

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de pompoen (inclusief schil) in grote dobbelstenen, de tomaten in vieren, de ui in dikke halve ringen. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Rasp de gember erboven. Voeg olijfolie, komijn, chilivlokken, zout en peper toe. Strooi de hele knoflooktenen (in hun jasje) erbij en hussel. Snij de sinaasappel in kwarten en leg ertussen.

Rooster ± 25-30 minuten in de oven tot de pompoen zacht is. Vis de sinaasappel en knoflook eruit, hou apart. Kieper de rest integraal in een pan. Voeg de (hete) bouillon toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen onder een deksel. Knijp de knoflookpuree uit de velletjes, doe in de soep. Knijp het sap van de intussen afgekoelde sinaasappel uit boven de pan.

Pureer in de blender of met de staafmixer. Proef op zout en peper. Rooster de pompoenpitten in een drupje olijfolie in de koekenpan. Strooi over de soep, in kommen. Garneer met een fliebel lekkere olijfolie.

Uit Trouw 1 sept. 2023 (Karin Luiten)